Qui som?

El Binitrui va sorgir al 1995 com a idea d’un grup de joves que volien fer de Binissalem un poble millor. La manera que van trobar més oportuna per a fer-ho va ser mitjançant activitats en el temps lliure on podien oferir als participants un creixement personal complementari al que rebien de les seves famílies i de les escoles.

Va ser llavors, quan el Binitrui va esdevenir com a entitat sense ànim de lucre i, on aquest grup de joves van començar a organitzar-se per a dur a terme les activitats cada setmana de manera voluntària amb els participants de Binissalem. Les activitats que es feien en un principi eren tallers, jocs i danses i, poc a poc, s’hi van afegir gimcanes, excursions, acampades i campaments. A més d’aquestes activitats, el Binitrui participa a Sa Rua, a diades com Sant Jordi, a trobades i intercanvis amb altres esplais.

Des del principi, les activitats es desenvolupen els dissabtes d’onze del matí fins a la una del migdia, durant els mesos d’octubre fins a juny. A més a l’estiu, normalment a la meitat del mes d’agost duim a terme el campament d’estiu.

Des de l’inici, els monitors del Binitrui feim activitats no només dirigides als participants inscrits. Com a exemple d’activitats on col·laboram amb diferents entitats o les duim a terme obertes a tota la població de Binissalem podem destacar:

  • La col·laboració directa amb Ses Majestats els Reis Mags d’Orient. Ja fa molts d’anys que Ses Majestats confien amb nosaltres perquè els ajudem amb la recollida de cartes i la cavalcada de carrosses.
  • La col·laboració amb la Biblioteca a les activitats de Sant Jordi que durant molts d’anys s’han realitzat els dissabtes.
  • La col·laboració amb la festa dels Trepitjadors organitzada per la Revista Arròs amb Salseta. A aquesta, els monitors formam part del grup de veremadors que el dissabte al matí va a veremar el raïm que s’empra el diumenge al concurs. A més, col·laboram tant al muntatge com al jurat del concurs.
  • Organitzam des de l’any 2015 el dinar d’Arròs amb Salseta que es fa a ca n’Arabí. Aquest dinar l’organitzava la Revista Arròs amb Salseta que, després d’uns anys col·laborant, ens va cedir l’organització. Des d’aquest any, organitzam durant el matí diversos jocs i activitats per als més petits i una picada amb Palo amb Sifó pels més grans.
  • Organitzam també, des de l’any 2016, un taller d’elaboració d’herbes dolces durant la Fira de Sa Pedra. Aquests tallers van destinats a totes les persones, majors de 18 anys, que vulguin aprendre a elaborar la beguda. Mentre es fa el taller, s’organitzen  jocs i activitats paral·leles per als més petits. Al 2017, es van incorporar diversos jocs de fira fets amb material reutilitzat per a que tothom que passi per la fira hi pugui jugar. Al 2018 es va fer un recull de jocs tradicionals (bolles, baldufes, xapes, cèrcol, jocs de corda, jocs amb llaunes) on hi figuren les regles i maneres de jugar a aquests. El recull, organitzat en fitxes el podeu descarregar aquí.
  • Des del 2018 hem agafat el relleu als organitzadors dels jocs tradicionals que es celebren a Biniagual, a la festa de Sant Gall. Es fan carreres de joies, rompuda d’olles i carreres de sacs.
A aquest apartat podeu conèixer més informació sobre el Binitrui.
Coneixeu qui som l’equip de monitors.