Nit de les Ànimes

Aquest any, hem preparat un seguit d’activitats dirigides a infants a partir de 3 anys i proposades perquè les pugueu fer i gaudir en família. Tot i ser per fer en família, l’equip de monitors del Binitrui vos acompanyarem en tot moment per guiar-vos i ajudar-vos en tot el necessari durant el taller. A més, hi haurà l’equip de la Fundació Mallorca Literària i de la Biblioteca que ens faran la contextualització i les ressenyes tradicionals de les activitats.

A continuació, vos feim una mica de descripció de cada taller.

Canten-i-conten: especial llegendes de por
Na Maria Adrover, actriu i músic, ens contarà algunes de les llegendes més fosques de Mallorca, i també els secrets sobre els personatges que les protagonitzen, i ens descobrirà alguns dels personatges que fan més feredat.
La fosca i les tenebres relacionen aquesta proposta amb la festa més important de la tardor en el Tradicionari de Mallorca: Tots Sants, precedida de la Nit de les Ànimes. L’espectacle esdevé, paral·lelament, una aproximació per conèixer els elements, costums i rituals que conformen la festivitat.
Aquesta activitat es complementa amb un taller de rosaris.

Taller de rosaris
És costum que els padrins joves regalin un rosari ensucrat als seus fillols, una tradició que ja no és tan present com fa uns anys i que proposam recuperar. A aquest taller, els infants faran el seu propi rosari triant les llepolies i dolços que més els agradin, embolicant-les amb lluents papers de cel·lofana i fermats per a poder-los dur penjats pel coll.
En cas de possibles al·lèrgies i intoleràncies alimentàries, podeu consultar els ingredients de les llepolies a aquest enllaç.

Un fanalet per a la Nit de les Ànimes. Creació d’un altar de la memòria col·lectiu
“Tradicionalment la visita al cementiri era molt més que fer l‘ofrena als propis difunts, i constituïa una ocasió per treballar la relació de la vida amb la mort de manera serena i conciliadora. Aquest dia, al cementiri també s‘hi anava a passejar, a avesar-se de trobar-s‘hi i a reflexionar. (…) Per tot això, la visita al cementiri, la ciutat dels difunts, en aquestes dates en què és guarnida i ben arreglada, resulta una molt bona opció. Visualitzar aquest indret com un espai de repòs d‘aquells que ja han traspassat i d‘amor dels qui queden i els enyoren.”
Text extret de la guia A Mallorca, Nit de les Ànimes Encén el llum i fora por!

Amb aquest taller, proposam que cada participant pugui fer un fanalet per recordar als familiars i amics difunts. A més, els participants podran fer un dibuix recordant a aquella persona (un retrat o bé situacions o moments que facin recordar a l’infant la persona finada).  Als més petits, s’oferirà la possibilitat de recordar mascotes al dibuix. Es deixarà la màxima creativitat a hora d’expressar el record, es podran complementar els dibuixos amb texts.
Aquest altar, format per dibuixos i fanalets, es muntarà al cementiri i es podrà visitar durant la jornada de Tots Sants. El dijous horabaixa es podran recollir els fanalets i els dibuixos a la biblioteca.

A més d’aquestes activitats, hi ha diferents activitats proposades per dia 31 a la plaça.
Si voleu conèixer més sobre la festa, podeu consultar els documents següents creats per la Fundació Mallorca Literària on hi ha més propostes d’activitats per fer aquests dies en família o amb els amics:
A Mallorca, Nit de les Ànimes. Encén el llum i fora por!

TRADICIONARI DE MALLORCA #1:
La Nit de les Ànimes, Tots Sants i el Dia dels Difunts

 

 

Nit de les ànimes 2022

Seguint la iniciativa de recuperació de la Nit de les Ànimes, impulsada per la Fundació Mallorca Literària, al Binitrui enguany recuperam el Taller de Rosaris. Anys anteriors, ja havíem fet aquest taller els dissabtes com a activitat del Binitrui i fa uns anys el vam organitzar a petició del projecte de Ciutats Educadores a Cals Agustins.

Recuperam aquest taller i hi incloem una xerrada per conèixer més la festa. Aquesta xerrada es durà a terme gràcies a la col·laboració de la Fundació Mallorca Literària.

La proposta s’emmarca en la voluntat del Binitrui de fer activitats obertes a tots els infants i joves del poble, més enllà dels participants inscrits a les activitats setmanals. La idea permet treballar els tres eixos de l’entitat: intervenció educativa en el lleure, intervenció social i opció de fe des de l’Evangeli.

Voleu més propostes d’activitats per fer aquests dies en família o amb els amics? Consultau aquests documents de la Fundació Mallorca Literària i descobriu totes les opcions:
GUIA: A Mallorca, Nit de les Ànimes. Encén el llum i fora por!
TRADICIONARI DE MALLORCA #1: La Nit de les Ànimes, Tots Sants i el Dia dels Difunts