PARK(ing) Day


ACTIVITATS PROGRAMADES:

BINITRUI:
Tallers infantils. Paradeta amb informació de les activitats que es fan des del Binitrui. Activitats setmanals per als més petits i activitats obertes a tothom.

AEG PEDRA VIVA:
Tallers i jocs infantils. Informació de l’entitat i de les inscripcions del nou curs.

BIBLIOTECA:
Mostra de llibres relacionats amb Binissalem i Sa Vermada. Els llibres es podran consultar durant la jornada. Hi haurà l’opció de reservar llibres per a poder-los consultar a casa.

AEG PEDRA VIVA, BIBLIOTECA i BINITRUI:
Taller conjunt “El cep dels desitjos”. Taller vinculat al conte “El petit vermadoret”.

ESPECTACLE INFANTIL: “Un món de sons.” A càrrec de Tomàs Picornell i Maria Rosselló.
El contacontes “El petit vermadoret” interpretat per Joan Maria Pasqual programat inicialment per aquest dia es farà el el dijous 20 a les 17:30h al Parc de Sa Rectoria.

TALL DE VERMADORS, REVISTA ARRÒS AMB SALSETA i AMICS DELS CAVALLS:
Benvinguda a Sa Vermada. Una de les aturades que faran els carros i el Tall serà a la plaça de la Quartera. Oferiran una actuació i algun tassonet de moscatell.

TENNIS CLUB:
Hi haurà muntada una pista de mini tenis. Vols jugar-hi?

SAD BINISSALEM:
Mostra al tatami. A més hi haurà una paradeta d’informació.

CAPARROTS DE BINISSALEM:
Mostra de caparrots. T’atreveixes a posar-te’n un? Si t’agrada, et diran com et pots fer caparrot!

CATALINA WRAY:
Taller de decoració de bicicletes. MATERIAL: Cadascú ha de dur la bicicleta, el paper pinotxo de diferents colors i unes tisores. Es recomana que el paper sigui del gruixat ja que és més resistent.
Aquesta activitat estava plantejada al Parc de sa Rectoria, es durà a terme a la Plaça de la Quartera mantenint l’horari.

CLUB DE BÀSQUET DE BINISSALEM:
Podràs fer uns tirs a cistella a la mini pista de bàsquet que hi haurà muntada. A més, trobareu una  paradeta amb informació.

MANS I TERRA:
Jardí efímer amb jocs de taula i paradeta d’informació.

FIL·LOXERA DE L’INFERN:
Marca’t un dimoni. Taller d’estampació a tèxtil. MATERIAL: S’ha de dur la peça de roba a estampar (bossa, camiseta, tela…) per a fer el taller.

IES BINISSALEM:
Jardí efímer amb diferents jocs fets per alumnes de 4t d’ESO.

BANDA DE MÚSICA DE BINISSALEM:
Taller d’improvisació musical. Estàs convidat a tocar un dels instruments! T’animes a interpretar una peça?

BINIART:
Traç en moviment. Qui s’atreveix a escoltar els instruments de la Banda de Música, agafar els nostres pinzells i fer-los ballar damunt el telar?

ESPAI DE DONES:
Informació de les activitats que es fan a l’Espai de Dones. Es reuneixen els dimarts horabaixa de 19 a 21h al primer pis de Serveis Socials.


QUE ÉS EL PARK(ing) DAY?

El projecte PARK(ing) Day és un esdeveniment mundial  on diversos col·lectius, entitats, artistes o ciutadans organitzats col·laboren per transformar per unes hores una plaça d’aparcament en un espai on s’hi ofereixi una activitat alternativa a la d’aparcament. L’activitat es desenvolupa just a la plaça d’aparcament sense necessitat de tallar el trànsit ni fer restriccions d’aparcament de les places properes.

La instal·lació original del Park(ing) a la 1st i Mission Streets a San Francisco (Grup Rebar)

La primera activitat d’aquest tipus es va dur a terme al 2005 a San Francisco on un grup d’artistes va transformar una plaça d’aparcament en una zona verda temporal. La idea inicial era fer veure que s’estan destinant massa espais per als cotxes que podrien transformar-se en zones verdes i recuperar-les per a l’ús diari de les persones. La idea va durar només unes hores ja que es va anar a una plaça d’aparcament regulat, es va pagar el màxim que permetia el parquímetre, i es va muntar, desenvolupar i desmuntar dins el temps màxim que permetia l’ocupació de l’espai per un vehicle. Des d’aquell any, l’activitat s’ha anat repetint a diverses ciutats del món i recentment ha arribat a ciutats més properes com Palma i Barcelona.

Als darrers anys s’ha fixat l’esdeveniment al tercer divendres de setembre. Aquesta data coincideix amb el pregó de les Festes des Vermar i amb la Benvinguda a Sa Vermada que es fa amb els carros i amb els balls del Tall de Vermadors a diferents indrets de Binissalem. Per aquest motiu, com que la festa ja és al carrer, podria ser interessant aprofitar la data per a dur a terme l’activitat i que fos compatible amb aquestes dues activitats que marquen l’inici de les festes.

D’aquesta manera, aprofitant el dia i per ajuntar-ho amb les altres activitats, l’horari proposat serà de 17 a 20h. L’espai que es proposa per a desenvolupar l’activitat és als aparcaments de devora la Plaça Quartera. S’elegeix aquest espai per diversos motius: per ser un punt on passen moltes persones caminant o en cotxe; per ser un dels punts on hi ha espai suficient per organitzar l’activitat fent compatible el desenvolupament amb el pas de vehicles (una de les idees original del projecte és la compatibilitat dels espais); a més de ser un espai suficientment ample per a poder fer una separació física entre els espais que permeti garantir la seguretat.

Ara que tenim la idea i l’espai, només ens falten les opcions per a omplir les places d’aparcament en espais alternatius. Per tant, necessitam que entitats i associacions de Binissalem coneguin la proposta i hi vulguin participar. Amb l’ajuda de Binissalem Ciutat Educadora es farà arribar la proposta a totes les entitats durant la darrera setmana d’agost per a començar a desenvolupar-ho la primera setmana de setembre.


CRONOLOGIA DEL DESENVOLUPAMENT:

2 d’agost:
l’ocurrència
Surt a la premsa que l’Ajuntament de Palma obre la inscripció al PARK(ing) Day 2018. Pensam que és una idea que podríem intentar desenvolupar a Binissalem. Començam a cercar informació de l’activitat i pensam com la podríem dur a terme. Anam recollint informació d’altres llocs on ja es desenvolupa.

3 d’agost:
proposta de l’activitat
Trobam a na Marga de la Biblioteca i li presentam la idea. Li comentam que la Biblioteca podria participar-hi amb una paradeta tipus bibliomercat. Com que ens n’anam de campament aviat, proposam xerrar-ne en tornar i concretar coses. També trobam al Batle i li comentam que presentarem l’idea a registre.

18 d’agost:
ja hi ha propostes
Rebem notícies que hi ha unes quantes idees per a desenvolupar l’activitat. Però nosaltres som de campament i no podem desenvolupar el projecte. Ho posposam al dilluns que ja haurem tornat.

20 d’agost:
redactam la idea
Hi ha unes quantes idees plantejades. Es redacta un petit projecte i s’entra al registre de l’Ajuntament la proposta de l’activitat. Hi figura una descripció del que volem fer amb la data, horari i exemples d’altres ciutats. Es comunica al Batle i als tècnics de l’Ajuntament que s’ha registrat el projecte i se’ls explica que volem fer i com ho volem fer. L’idea agrada i hi donaran suport.

DOCUMENT: Projecte presentat a l’Ajuntament. (Versió oríginal)
DOCUMENT: Projecte presentat a l’Ajuntament. (Versió 2, modificació apartat 3)

primera activitat concretada
Des de la Biblioteca, na Marga, ens informa que han organitzat un contacontes per a les 17h. Aquesta serà l’activitat que obrirà la jornada.

benvinguda a Sa Vermada
Proposam que la benvinguda passi per la Plaça de Sa Quartera. D’aquesta manera podrem ajuntar les activitats de la benvinguda amb les activitats del PARK(ing) Day.

31 d’agost:
primeres entitats interessades
Ens comuniquen que diverses entitats estan interessades a ocupar una plaça d’aparcament i fer alguna activitat.
distribució d’espais
Ens reunim amb la Policia Local per a concretar els espais a usar. Ens confirmen que podrem emprar tots els espais plantejats de la Plaça de Sa Quartera, i part dels carrers que hi intercedeixen. La única condició és que s’han de prendre unes quantes mesures de seguretat.

4 de setembre:
presentació a les entitats
Aprofitant la trobada d’entitats de Binissalem Ciutat Educadora que es durà a terme a Can Gelabert a les 19h presentarem l’activitat a les entitats presents a la reunió.

DOCUMENT: presentació de l’activitat

14 de setembre
activitats confirmade
Al vespre es tanca el període d’inscripció. Hi haurà 17 entitats que participaran a l’esdeveniment.