correllengua2022

Galeria d’imatges de Binissalem:
Ho trobareu a aquest enllaç. Si teniu imatges o vídeos, ho podeu enviar a: correllenguabinissalem@gmail.com

Garta de convidada:
Benvolguts,
vos volem convidar a participar als actes del Correllengua 2022.
El Correllengua va sorgir l’any 1995 de la mà de Joves de Mallorca per la Llengua. L’acte consisteix en una cursa de relleus que utilitza com a testimoni la flama de la llengua, que passa de mà en mà per tots els participants. Aquesta activitat reivindica l’ús del català com a llengua pròpia, d’entesa i acolliment. A cada poble per on passa la flama es llegeix el Manifest. Aquest any, després d’uns anys sense fer-se, es tornarà celebrar els dies 22, 23 i 24 d’abril, fent arribar la flama a uns trenta pobles. A Binissalem, rebrem la flama procedent d’Alaró el divendres 22 d’abril a les 15h aproximadament i la lectura del manifest es farà a Can Gelabert. Podeu participar agafant el relleu de la flama un tram -caminant, corrent o amb bicicleta- i assistint a la lectura del Manifest a Can Gelabert. Acompanyarem l’espera de la flama i la lectura del Manifest amb un cafè.

Esperam comptar amb vosaltres!

Que és el Correllengua?
El Correllengua va sorgir l’any 1995 de la mà de l’entitat juvenil Joves de Mallorca per la Llengua. Consisteix en una cursa no competitiva de relleus que utilitza com a testimoni la flama de la llengua que passa de mà en mà a tots els participants durant el recorregut.
Es tracta d’una activitat festiva i lúdica que es desenvolupa entre diferents pobles de Mallorca, a l’estil de la flama olímpica, on es reivindica l’ús del català com a llengua pròpia d’entesa i acolliment. A cada poble per on passa la flama es llegeix el manifest.
El primer Correllengua es remunta a l’any 1995. Aquest any es va fer arribar la flama de la llengua a una trentena de pobles de Mallorca amb una participació d’uns 10.000 corredors. Posteriorment, s’ha celebrat els anys 1996, 1999, 2003, 2007, 2010, 2013 i al 2022.

Perquè el Binitrui forma part de l’organització?
Com sabreu, el Binitrui té tres eixos de funcionament i tant dins el d’intervenció educativa en el temps lliure com a la intervenció social hi ha els fonaments de conservació, protecció i revitalització del nostre entorn cultural i històric, entorn que inclou la llengua pròpia de Mallorca.

Avui per avui, aquesta opció passa també per un profund compromís per conservar, protegir i revitalitzar el nostre entorn natural, cultural i històric. Així caldrà potenciar els valors ecològics, la connexió amb la natura i el manteniment d’un entorn de vida saludable. Igualment la nostra opció social s’implicarà en redescobrir i aprofundir en la nostra identitat com a poble, amb una cultura i una llengua que cal preservar i fomentar amb una actitud de tolerància i obertura a les noves aportacions però amb la decisió coherent de facilitar la integració i defensar el nostre llegat.
Text extret de l’eix d’intervenció social.

Com a part de la manera de ser del Binitrui, sempre hem participat a les activitats que d’una manera o altra fomentin la llengua i cultura pròpia sempre que ens han convidat. Hem participat com a Binitrui al SUS Mallorca! (2006) i al Mallorca m’agrada! (2011) de l’Obra Cultural Balear. També hem col·laborat amb Joves de Mallorca per la Llengua diferents anys, participant a altres edicions del Correllengua (2003, 2007, 2010 i 2013) i preparant les activitats pel gimcana de l’Acampallengua 2002 que es va cel·lebrar a Binissalem. A més, quan estàvem federats a nivell de GDEM, tots els esplais érem entitats convocants a les diferents Diades de l’Obra Cultural Balear.

Per això, després de veure la convidada que va fer Joves de Mallorca per la Llengua, vam trobar oportú tornar a refer el vincle entre entitats i ajudar en el que fos necessari en l’organització del Correllengua a Binissalem. Aportant mans, idees i infraestructura pròpia per al desenvolupament de l’entitat.