correllengua
Que és el Correllengua?
El Correllengua consisteix en una cursa no competitiva de relleus que utilitza com a testimoni la Flama de la Llengua que passa de mà en mà a tots els participants durant el recorregut. Es tracta d’una activitat festiva i lúdica que es desenvolupa entre diferents pobles de Mallorca, a l’estil de la flama olímpica, on es reivindica l’ús del català com a llengua pròpia de les Illes Balears, llengua d’entesa i acolliment. A cada poble on s’atura la flama es llegeix el manifest i es fan diferents activitats culturals.
El primer Correllengua a Mallorca es remunta a l’any 1995. Aquest any es va fer arribar la flama de la llengua a una trentena de pobles de Mallorca amb una participació d’uns 10.000 corredors. Posteriorment, s’ha celebrat els anys 1996, 1999, 2003, 2007, 2010, 2013 i al 2022. Al 2024 s’ha fet el primer Correllengua Interilles que ha arribat a tots els pobles de les Balears. A Catalunya i al País Valencià, s’han anat celebrant diferents edicions del Correllengua. Aquestes edicions comparteixen nom i format i estan organitzades per diferents entitats en defensa de la llengua.
Perquè el Binitrui forma part de l’organització?
Com sabreu, el Binitrui té tres eixos de funcionament i tant dins el d’intervenció educativa en el temps lliure com a la intervenció social hi ha els fonaments de conservació, protecció i revitalització del nostre entorn cultural i històric, entorn que inclou la llengua pròpia de Mallorca.
Avui per avui, aquesta opció passa també per un profund compromís per conservar, protegir i revitalitzar el nostre entorn natural, cultural i històric. Així caldrà potenciar els valors ecològics, la connexió amb la natura i el manteniment d’un entorn de vida saludable. Igualment la nostra opció social s’implicarà en redescobrir i aprofundir en la nostra identitat com a poble, amb una cultura i una llengua que cal preservar i fomentar amb una actitud de tolerància i obertura a les noves aportacions però amb la decisió coherent de facilitar la integració i defensar el nostre llegat.
Text extret de l’eix d’intervenció social.
Molts dels monitors del Binitrui han participat a edicions anteriors del Correllengua, algunes edicions de manera individual, altres a nivell d’entitat, aportant mans, idees i infraestructura pròpia per al desenvolupament de les activitats. A més, hem col·laborat amb Joves de Mallorca per la Llengua a l’Acampallengua 2002 que es va fer a Binissalem i amb l’Obra Cultural Balear al SUS Mallorca! (2006) i al Mallorca m’agrada! (2011). Als l’etapa on el Binitrui estava federat al GDEM, tots els esplais érem convocants a les diferents Diades de l’Obra Cultural Balear i aquest 2024, els monitors del Binitrui que formam part de l’Equip Territorial del MCECC hem representat la resta dels esplais a l’etapa final del Correllengua a Ciutat, coincidint amb el Sí a la Llengua del 5 de maig.
CORRELLENGUA 2024
Convidada:
Benvolguts i benvolgudes, vos convidam a participar al Correllengua, a les activitats que estam preparant per al proper 4 de maig a Binissalem i a ser-ne partíceps. El Correllengua consisteix en una cursa de relleus en què es passa la Flama de la Llengua, de mà en mà, i es fa arribar a tots els indrets de les illes per reivindicar l’ús de la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears. Si hi voleu participar individualment o com entitat, agafar un relleu de la flama, reservar la camiseta, fer propostes d’activitats o rebre més informació, podeu contactar al correu electrònic correllenguabinissalem@gmail.com o per Whatsapp al 669 986 080.
Galeria d’imatges del CORRELLENGUA 2024
Si teniu imatges o vídeos, ho podeu enviar a: correllenguabinissalem@gmail.com
CORRELLENGUA 2022
Galeria d’imatges de Binissalem:
Ho trobareu a aquest enllaç. Si teniu imatges o vídeos, ho podeu enviar a: correllenguabinissalem@gmail.com
Carta de convidada:
Benvolguts,
vos volem convidar a participar als actes del Correllengua 2022.
El Correllengua va sorgir l’any 1995 de la mà de Joves de Mallorca per la Llengua. L’acte consisteix en una cursa de relleus que utilitza com a testimoni la flama de la llengua, que passa de mà en mà per tots els participants. Aquesta activitat reivindica l’ús del català com a llengua pròpia, d’entesa i acolliment. A cada poble per on passa la flama es llegeix el Manifest. Aquest any, després d’uns anys sense fer-se, es tornarà celebrar els dies 22, 23 i 24 d’abril, fent arribar la flama a uns trenta pobles. A Binissalem, rebrem la flama procedent d’Alaró el divendres 22 d’abril a les 15h aproximadament i la lectura del manifest es farà a Can Gelabert. Podeu participar agafant el relleu de la flama un tram -caminant, corrent o amb bicicleta- i assistint a la lectura del Manifest a Can Gelabert. Acompanyarem l’espera de la flama i la lectura del Manifest amb un cafè.
Esperam comptar amb vosaltres!